Klikni glavom

„троловање“ на друштвеним мрежама

Троловање“ на друштвеним мрежама постоји откако постоји и двосмјерна комуникација на интернету. „Троловима“ се називају људи који својим коментарима у групама, на форумима, порталима и осталим интернетским страницама на којима се могу остављати јавни коментари, пишу увредљиве изјаве те шире мржњу. Намјерно потичу сукобе и уживају у томе. Нажалост, не можемо их избјећи, али постоје начини на које се боље носити с њиховим негативним коментарима.

Како препознати „трола“?

Слушајте своју интуицију. Ако се због нечијих коментара осјећате узнемирено или преплашено, постоји могућност да вас „тролује“. Уколико сте судјеловали у некој расправи на друштвеним мрежама или сте само били у улози посматрача, засигурно сте запазили да су особе које „тролују“ ситничаве и не попуштају у намјери да разбјесне суговорника. Такође је могуће да сте наишли на оне који остављају увредљиве коментаре на одређене садржаје те потичу свађу међу осталим корисницима.

Савјети:

  1. Одговарајте кратко. Некада је заиста тешко игнорисати људе чија је намјера повриједити некога. Међутим, потребно је освијестити чињеницу да ће они бити још агресивнији и упорнији што сте ви љући. Уколико подвучете црту кратким коментаром, одашиљете поруку да вас и није превише дирнуо њихов коментар и да вам истински није битно што тај неко пише.
  2. Реците некоме. Ако вас неко малтретира, увијек је добро подијелити то са неким. Иако се одвија на друштвеним мрежама, може једнако, ако не и горе, утицати на ваше ментално здравље. Увијек је добра идеја подијелити с неким оно што вас мучи јер се на тај начин стављате у позицију контроле.
  3. Задржите свој ниво. Ако вас „трол“ вријеђа, немојте и ви чинити исто. Ако останете смирени те своје осјећаје исконтролишете, особа ће се вјероватно повући јер неће имати довољно материјала да настави с тиме.
  4. Покушајте их позвати на одговорност. Прије свега, важно је разумјети нечије мотиве, зашто неко вријеђа. Да ли то раде како би само узнемирили људе или је то начин на који изражавају властито мишљење? Постоје други начини на које могуће изразити своје мишљење без вријеђања друге особе, па уколико неко жели повриједити другу особу, треба га опоменути због тога.
  5. Блокирајте, пријавите, избришите или утишајте. Ако је ваше стрпљење дошло до граница, многе друштвене мреже и медији имају могућност блокирања, брисања, пријаве или утишавања профила.
  6. Направите паузу. Ако примијетите да вас „онлајн“ расправе оптерећују, одморите се те неко вријеме апстинирајте од њих јер каткад могу учинити више штете него користи.

Подијели:

Вијести

Сличне вијести

Shopping Basket